Skip to main content

Aktsomhetsplikten – tilfellene du ikke har tenkt på

Aktsomhetsplikten – tilfellene du ikke har tenkt på

5 min
Posted: 15 September 2020
Topics: Blogg
Duty-of-care.jpg
Du husker kanskje historiene om saksmappen fra en tidligere britisk etterretningsoffiser som påsto at FSB (den russiske etterretningstjenesten) har en video fra 2013 av Donald Trump i lystig lag med prostituerte på Ritz Carlton i Moskva. Hvorvidt rapporten stemmer eller ikke er vi ikke så opptatt av. Det vi derimot bryr oss om, er hvordan forretningsreisende lett kan stille seg i en sårbar posisjon når de er ute på reise. Denne historien lærte oss også et nytt ord – kompromat. På russisk betyr dette kompromitterende materiale – på norsk kaller vi det utpressing. Terrorangrep har tydeliggjort viktigheten av å ha en klar strategi for å ivareta de reisendes sikkerhet (aktsomhetsplikten). Ikke fordi de skjer så ofte, men fordi så mange mennesker blir påvirket på samme tid og på en dramatisk måte. Én kilde sier at faren for å dø i et terrorangrep er 1 til 20 millioner, mens faren for å omkomme i en bilulykke i løpet av livet er 1 til 100. Det kan altså være lurt å spørre deg selv om du har en klar strategi for forskjellige scenarioer, slik som disse:
Seksuell aktivitet
Mari har blitt overført til Dubai-kontoret til det internasjonale finansselskapet hun jobber for. På torsdag kveld besøker Mari og kollegaene hennes en bar for å feire starten på helgen. Hun får øyekontakt med en høy, mørk og kjekk fremmed, og de fortsetter å bli bedre kjent med hverandre på stranden før de blir avbrutt av en vakt og tatt med til en politistasjon. Der kommer det fram at Mari er gift hjemme i Norge. Sex utenfor ekteskapet er ulovlig i Dubai, og hvis Mari blir funnet skyldig, kan hun straffes med fengsel, pisking eller til og med steining.
Seksuell legning
Kristian og Nikolai er begge på et team som ble sendt til Saudi-Arabia for å jobbe med et prosjekt for arbeidsgiveren sin. Det er velkjent at landet har forskjellige regler for menn og kvinner, men fordi de begge er menn, er ikke bedriften deres bekymret. Det arbeidsgiveren og kollegene ikke vet, er at Kristian og Nikolai er mer enn bare gode venner. Kristian og Nikolai vet at homoseksualitet formelt sett er ulovlig i Saudi-Arabia, men de er også klar over at landet har en stor og åpen homokultur, så da en lokal bekjent inviterer dem til en fest for homofile, takker de ja. Festen blir avbrutt av politiet, og begge to blir arrestert. Ingen av dem var klar over at offentlige sammenkomster, også fester, kan være ulovlig i Saudi-Arabia dersom man ikke har spesialtillatelse.
Bakketransport
Tre medlemmer av et europeisk marketing-team blir bedt om å sette opp bedriftens stand på en stor handelsmesse i Las Vegas. De kommer til at den mest tids- og kostnadseffektive måten å reise på er å fly til Los Angeles og deretter kjøre en leiebil til Nevada, hvor Las Vegas ligger. Sjåføren sovner bak rattet og bilen havner i en ulykke hvor én passasjer blir drept og sjåføren og den andre passasjeren alvorlig skadet. Familien til den omkomne saksøker bedriften og sjåføren for uaktsomhet og vil ha kompensasjon. Andre hendelser som kan virke trivielle, men som krever at bedrifter er bevisste på aktsomhetsplikten sin, inkluderer ran, utpressing, reisediaré og forskjellige holdninger til kvinnelige forretningsreisende.
Hva gjør man? Informasjon, kommunikasjon og beredskapsplanlegging
Det er mye å ta innover seg, og mye adrenalin som flyter i årene når man befinner seg i en annen kultur og forsøker å utføre en oppgave for bedriften på kort tid. Dette gjør at forretningsreisende oftere tar sjanser. De fleste bedrifter tilbyr støtte og informasjon til sine reisende. Reisepolicyen forteller kanskje noe om hvorvidt man har lov til å sette seg bak rattet og kjøre etter en 12-timers flytur, eller hvor mange ansatte som kan reise i samme bil. Det er uvisst om slike retningslinjer kunne ha forhindret den nevnte dødsulykken, men de ville garantert ha sørget for at bedriften ikke kunne holdes ansvarlig for den. Det er bedriftens ansvar å ivareta sine ansattes helse og sikkerhet og sørge for at de er så trygge som mulig når de er på forretningsreise. Det betyr at du må gi relevant informasjon om nåværende lover og trusler, samt prosessen forretningsreisende må følge når noe skjer. Bedrifter må også sørge for at denne informasjonen blir kommunisert på en effektiv måte. Dette kan bestå av møter ansikt til ansikt, e-opplæring eller bruk av app-varsler, i stedet for å bare dele lenker som de reisende kanskje ikke kommer til å lese. De fleste bedrifter gir sine ansatte informasjon om landet de skal til før de reiser. I Norges tilfelle er dette ofte UDs offisielle reiseråd. Du bør allikevel vurdere å følge opp denne generelle informasjonen med ytterligere opplysninger som er mer tilpasset dine ansatte, slik som tilbakemeldinger fra kollegaer som har reist til samme sted eller nettsteder som 76crimes.com, som har en liste over land der homoseksualitet er ulovlig. Policy, opplæring og informasjon er nødvendig, men ikke nok. I 2017 vil alle dine reisende få informasjon fra mange kilder – apper, nettsteder, nyhetsvarsler og e-poster. Det er din oppgave å finne ut av hvilken informasjon dine reisende trenger for å kunne reise trygt, samt hvordan denne informasjonen best deles med dem. President Trump har sagt at han er en kunnskapsrik og erfaren reisende, og at han derfor var klar over at russiske hotellrom er fulle av skjulte kameraer og mikrofoner, noe han også advarte teamet sitt om. Har du gjort det samme?
English version - Duty of care – the cases you haven’t thought of
Was this content helpful?
0