Ny evolusjon i forretningsreiser: personlig tilpasning

Posted: 21 August 2019
Topics: Blogg
personalised-business-travel.jpg

Av Wendy White, Vice President of Marketing

Jeg har reist i forbindelse med arbeidet i veldig mange år. Vi kan si det slik at jeg husker at jeg gikk om bord i flyet med papirbillett – den gang de hadde gjennomslagsark i rosa. Det er mye som har hendt siden. Enkelte sider ved forretningsreisen har blitt mer anstrengt. Samtidig har utviklingen innen statistikk og kunstig intelligens (artificial intelligence, eller «AI») ført til fordeler man ville hatt vansker med å forestille seg selv for bare noen år siden.

Reise som mer enn bare en forretningsprosess

Jeg har sett en grunnleggende endring i synet selskapene har på reiser. En gang i tiden fantes det «forretninger» og «reise med arbeidet». De to krysset aldri hverandre. Reisen hadde som formål å føre deg dit du skulle gjøre forretningene. Det er i mindre og mindre grad tilfellet i våre dager.

Det hjelper å se på reiser som en del av forretningsprosessen når du vil gi de reisende en bedre opplevelse. Reiser er faktisk bare et ekstra driftselement som er nødvendig for bedriftens suksess. Tilkoblingsløsninger uten avbrudd bidrar til dette nye perspektivet. Når du besvarer en e-post fra flyet, så er det tross alt fortsatt bare et svar på en e-post. Jeg er et levende ledd i forretningsprosessen. Når jeg flytter kroppen min fra Seattle til London, er det et steg i forretningsprosessen.

Samtidig kan det lønne seg å optimalisere forløpet bak forretningsreisene. Det er alltid rom for forbedringer i forretningsprosessene. Jo mer effektivt jeg kommer meg til London, desto mer strømlinjeformet og vellykket er prosessen. Det er her AI virkelig kommer på banen.

En ny undersøkelse fra Harvard Business Review Analytic Services viser også at bedriftskulturen spiller inn når man innfører reiser som del av fremgangen til virksomheten. Rapporten Reisekultur –ditt konkurransefortrinn i et globalt marked viser at mer enn halvparten av næringslivslederne som ble spurt, mener at det i disse dager er veldig viktig med en sterk reisekultur for å oppnå gode resultater i virksomheten. Bedrifter med en sterk reisekultur opplever en dobbelt så rask økning innen en rekke nøkkelområder, sammenlignet med bedrifter med en svak reisekultur. Avviket gjorde seg gjeldende i lojaliteten blant kundene (50 % kontra 21 %), markedsandelen (43 % kontra 22 %) og de ansattes tilfredshet (35 % kontra 15 %).

Statistikk spiller også en rolle innen forretningsreiser

Det er ikke noe nytt at man analyserer reiseinformasjon, men utviklingen innen datavitenskap har ført til en transformasjon av bransjen og hver enkelt persons erfaring med forretningsreiser. Datavitenskap og kunstig intelligens gjør det mulig å videreutvikle ideen om forretningsreiser som del av forretningsprosessen. Prediktive analyser er et eksempel på dette. Ved å undersøke en rekke datastrømmer fra min egen reisehistorikk, for eksempel, kan prediktive analyser forutse eventuelle problemer som kan oppstå underveis – selv før jeg drar av gårde. AI bruker maskinlæring (ML) til å la reiseadministrasjonsplattformen vår kontinuerlig lære mer om meg og bli bedre til å gi meg en god opplevelse på reisen.

Datavitenskap integrert i forretningsreiser

Datavitenskapen som gir oss AI, ML og prediktive analyser, forandrer forretningsreiseverdenen. Den tilbyr det optimale forløpet for forretningsreiser som del av bedriftens suksess. Sett ovenfra er det muligheten for å tilpasse reisen til den enkelte som er avgjørende.

Nå for tiden kan reiseplattformen vår skreddersy forretningsreisene mine. Ut fra reisehistorikken min, tilbakemeldinger fra likesinnede, informasjon om bedriften min og mye annet, kan reiseadministrasjonsplattformen hjelpe meg med å arbeide mest mulig effektivt mens jeg er på farten, samtidig som jeg overholder reisepolicyen. Mer spesifikt kan jeg se at kunstig intelligens og beslektet teknologi bidrar til planleggingen og organiseringen av reisen og passer på at mindre – men viktige – detaljer blir fulgt. Teknologien sørger i tillegg for at jeg er trygg underveis, slik at jeg kan slappe av litt etter møtene. Jeg kan dessuten rapportere om resultatene av reisen min mer effektivt.

Enklere planlegging og organisering

Det kan være tidkrevende å planlegge en forretningsreise og organisere alt det nødvendige. Den personlige tilpasningen som AI og ML bidrar til, gjør disse prosessene lettere å håndtere. For eksempel vet plattformen hva jeg ønsker meg, takket være tidligere reiser og andre datastrømmer den behandler. Den foreslår et hotell jeg mest sannsynlig vil like, et bilutleiefirma som andre reisende sier er pålitelig, og så videre. En reiseplattform som bruker AI og ML kan også hjelpe til med informasjon som i utgangspunktet kanskje virker mindre viktig, men som kan føre til utmattelse og stress på reisen. Det kan være elementer som flyplasstransport og gode spisesteder.

Når du har landet

Det er lite som er mer utmattende enn å reise utenlands og havne i bilkø med det samme. Reiseverktøy basert på AI gir deg et bedre utgangspunkt når du skal komme deg frem i byen. Dette er fortsatt litt mer fremtidsrettet enn basert i nåtiden, men med GPS-til-GPS-kommunikasjon og sanntidsanalyse av trafikken kan du omdirigeres rundt den verste trafikken selv om du ikke aner hvor du er. AI i reiseapper kan dessuten hjelpe deg med den lokale kollektivtransporten. I noen land er slik transport langt på vei å foretrekke fremfor å kjøre bil.

Sikkerheten

Det er viktig for meg som en kvinne som ofte reiser alene, at jeg kan føle meg trygg. Det kan imidlertid være en utfordring å være sikker (og føle seg trygg) i et land der du ikke kjenner til normene eller hvem du kan stole på. I enkelte land må du for eksempel vite hvilke typer biltransport som er pålitelige. Kunstig intelligens kan bidra til sikkerheten ved å hente inn opplysninger fra andre reisende og forskjellige kilder og gi et tydelig overblikk over hva du kan forvente deg. Det er selvfølgelig mulig å undersøke på egen hånd, men hvem har vel tid til det? AI gir deg all informasjon med en gang.

Med fokus på deg selv

Når du reiser på bedriftens regning, er du der for dem. Men som vi alle vet, kan du ikke yte ditt aller beste hvis du er helt utslitt. Jeg har erfart at når jeg er på reise, så lønner det seg å slappe av litt når arbeidsdagen er over. Også her kan AI og personlig tilpasning bidra til en god opplevelse. For eksempel kan jeg motta forslag til aktiviteter eller spisesteder basert på mine preferanser og stedet jeg befinner meg på. I noen tilfeller kan et AI-styrt reisetilpasningsverktøy bruke Bluetooth-tilkoblingen til mobilenheten din for å finne interessante underholdningsmuligheter i nærheten.

Opprettholde en gjentakende sekvens av reiseinformasjon

Det er viktig å rapportere om resultatene av forretningsreiser som del av virksomhetens suksess når man skal optimalisere prosessen. God datarapportering, som finnes i alle reiseplattformer nå, er del av dette. Utviklingen innen datavitenskap går et skritt videre og gjør det enda enklere for deg å se i hvilken grad reisene dine har bidratt til vekst i bedriften. Informasjon kan faktisk fortelle dine overordnede: «Jeg dro til London. Det kostet 20 000 kr, men vi tjente 7 millioner, og reisen kostet 5 % mindre enn en gjennomsnittlig jobbtur til London.»

Du kan også spre budskapet i sosiale medier, for eksempel ved å legge ut erfaringen din med forretningsreisen underveis på Twitter. Dette er ikke for moro skyld. Meldinger i sosiale medier bidrar med ustrukturert data til AI-behandlingen av reiseinformasjon. Hvis du skriver på Twitter at du «ble syk etter å ha spist middag her ;( #sykpåreisen», vil det opprette et målepunkt som brukes til dine kollegers forretningsreiser som del av forretningsprosessen.

Datavitenskap, AI og ML påvirker forretningsreiser, spesielt takket være de mange mulighetene innen personlig tilpasning som de bringer med seg. Vi er fortsatt bare på begynnelsen av denne evolusjonen, men vi kan allerede se veldig lovende resultater. Les mer om hvordan Egencia bruker AI og ML til å tilpasse forretningsreiser til den enkelte.