Skip to main content

17 enkle tips til å gjøre forretningsreiser mer bærekraftige

17 tips til miljøvennlige forretningsreiser

6 min
Publisert: 13 April 2021
Man And Woman On Bikes With Reusable Cups

Dette innlegget ble opprinnelig skrevet i 2021 og har blitt oppdatert for å gjenspeile den nåværende reisesituasjonen.

Bærekraft er viktig for reisende. Faktisk mener 83 % av reisende på global basis at miljøbevisste reiser er avgjørende, mens 61 % sier at de på grunn av koronapandemien vil reise mer bærekraftig i fremtiden.

Selv om mange virksomheter nå vurderer nødvendigheten av visse forretningsreiser og forsøker å finne måter å redusere karbonavtrykket sitt på, har du som reisende også et ansvar for å ta miljøbevisste valg.

Du kan bidra til ansvarlige reiser med alt fra å leie energieffektive biler på reisen til å bytte til gjenbrukbart bestikk (ingen flere plastsugerør!).

Det er også verdt å tenke på at bærekraft og ansvarlige reiser handler om mer enn miljøet. Det handler også om lokalsamfunn og mennesker. Du har muligheten til å utgjøre en positiv forskjell og støtte lokalbefolkningen, uansett hvor du reiser.

Her er 17 tips for å hjelpe de som reiser ofte, med å redusere klimaavtrykket på forretningsreisene og gjøre dem til mer miljøbevisste reisende.

Planlegging av bærekraftige reiser (H3)

En mer bærekraftig reise begynner allerede i planleggingsfasen. Egencia hjelper reisende med å ta miljøvennlige valg. Det gjør vi ved å vise dem karbonavtrykket for hver del av en reiserute, i tillegg til ekte eksempler som setter det hele i kontekst. Her er steg du kan følge under planleggingen for å gjøre reisen mer bærekraftig.

 • Bestill en direkteflyvning
  Flyreiser med mellomlandinger er gjerne billigere enn direkteflyvninger, men de er også mer skadelige for miljøet. Direkteflyvninger reduserer karbonutslippene med rundt 100 kg per person sammenlignet med det nest beste alternativet med mellomlandinger. Det tilsvarer karbonavtrykket for en kjøretur på 400 km. En mellomlanding kan dessuten føre til at reisen tar en dag ekstra og mulig tapt produktivitet, noe som vil gi høyere kostnader enn det du må betale ekstra for en direkteflyvning.
 • Bestill tog i stedet for fly
  Visste du at det er wi-fi på de fleste tog? Togreiser kan også være et bedre alternativ for regionale reiser og er ofte billigere enn flyreiser. Selv om selve togreisen kan ta lengre tid, kan du jobbe underveis og unngå lange køer på flyplassen. Det finnes svært få fornybare energikilder som alternativer til tradisjoneltflydrivstoff, og ingen forventes før 2030. Ifølge Det europeiske miljøbyrået står togreiser for utslipp på 14 gram CO2 per passasjer per mile, noe som gjør togreiser til et mer bærekraftig valg enn flyreiser, som slipper ut 285 gram CO2 per passasjer per mile. EPA rapporterer at kommersielle fly og store forretningsfly utgjør hele 10 % av CO2-utslipp fra transport i USA og 3 % av landets samlede produksjon av klimagasser.
 • Vær strategisk i valget av hotell
  Vurder å lage en liste over hoteller med bærekraftsfokus, som jobber aktivt med å redusere avfallsproduksjon og overforbruk av vann. Flere leverandører i reisebransjen fører an i arbeidet for en bærekraftig turisme, og det finnes ressurser som gjør det lettere å sette seg inn i standardene for bærekraft i overnattingsbransjen. I tillegg til å se etter miljøvennlige overnattingssteder kan du velge et hotell i nærheten av bedriftens eller kundens kontor eller andre deler av virksomheten, så du kan gå eller ta kollektivtransport fremfor å benytte deg av bil eller taxi for å komme frem.
 • Alternativ bakketransport
  En samkjøringstjeneste som Uber eller Lyft i stedet for en taxi gjør at karbonavtrykket fra transporten fordeles på flere personer. Kollektivtransport er et enda mer miljøvennlig valg. I disse dager kan man i flere byer også leie sykler, elsykler og elsparkesykler for å komme seg fra A til B. Hvis du må leie en bil, bør du vurdere bærekraftige alternativer som hybridbil eller elbil. Ved å endre transportmåte kan du bidra til å bekjempe klimaendringene.

Se hvordan du kan implementere en karbonnøytral løsning for å redusere karbonavtrykket ditt.

 • Pakk lett
  Når vi flyr, bidrar hver kilo med bagasje til økt drivstoffbruk. Du kan velge en lett koffert, eller pakke klær som er laget av lettere materialer. Å redusere vekten på bagasjen med 7 kg kan kutte karbonutslippene på en langdistanseflyvning med 3  kg, noe som grovt regnet tilsvarer å plante to trær.
 • Pakk toalettsaker i gjenbrukbare beholdere
  Småflasker med sjampo og balsam er en negativ miljøbelastning på flere måter. Plast er et karbonintensivt materiale og har alvorlige negative konsekvenser for miljøet. Forretningsreisende kan hjelpe ved å pakke tannbørste og toalettsaker i gjenbrukbare beholdere, slik at de slipper å bruke engangsartiklene som hotellene tilbyr. (Bonuspoeng for bruk av biologisk nedbrytbar såpe og sjampo!)
 • Bruk matbeholdere på nytt
  I stedet for å kjøpe en pose potetgull eller sjokolade i lite miljøvennlig innpakning, kan reisende pakke sin egen snacks i gjenbrukbare poser.
Coworkers Eating Breakfast Outside And Working

 

Gjør oppholdet mer bærekraftig

Ansvarlige reiser behøver ikke å slutte når du er framme på reisemålet. Her er 10 tips til ting du kan gjøre for å redusere klimaavtrykket når du reiser.

 • Ta med en gjenbrukbar pose
  Det tar rundt 300 år for plastposer å brytes ned. De brytes ned til bittesmå giftige partikler som forurenser jord og vannløp og kommer inn i næringskjeden når dyr inntar dem. Med en gjenbrukbar pose i vesken eller sekken slipper du å kjøpe en plastpose hver gang du handler noe på reisen. Det reduserer karbonavtrykket ditt og beskytter naturressursene på reisemålet.
 • Ta med vannflaske og kaffekopp
  Gjenbruk er ikke alltid en mulighet, og det du kildesorterer, ender ofte opp på en fyllplass uansett. Forskere antar at kun 9 % av alt plastavfall som noensinne er generert, har blitt gjenvunnet. Det er ikke overraskende at plastvannflasker er svært lite miljøvennlig. Det tar en kvart flaske olje å lage hver eneste plastflaske, og mengden olje det tar å lage et års forbruk av flaskevann, er nok til å forsyne 1,3 millioner biler med drivstoff i et år. Derfor bør du bytte ut engangsplast med gjenbrukbare flasker og kopper.
 • Gjenbrukbart bestikk
  Du har kanskje allerede kuttet ut plastvannflaskene, men har du tenkt på alt plastbestikket du bruker når du er ute og reiser? Du kan ta med ditt eget bestikk i bambus (mange slike bestikk har eget reiseetui) og vaske det i såpevann når du kommer tilbake til hotellet.
 • Gjenbrukbare sugerør
  Plastsugerør er en annen vanlig plastkilde. Du kan finne sugerør i metall eller bambus med et reiseetui og en rengjøringstråd, som er enkle å pakke i en ryggsekk eller koffert. Det lokale økosystemet vil takke deg.
 • Velg «Vennligst ikke forstyrr»
  Vasking utgjør 16 % av et hotells vannforbruk. Du kan redusere miljøpåvirkningen under oppholdet betraktelig ved å takke nei til daglig vask av sengetøy og håndklær.
 • Skru av airconditioning
  Det kan være fristende å la airconditioningen eller varmen stå på hele dagen, men det kan øke karbonutslippene. Varmeanlegg og kjølesystem utgjør 40–50 % av et hotells energiforbruk. Å oppfordre dine reisende til å skru dem av når de ikke er på rommet, og å åpne vinduet i stedet for å bruke airconditioning, kan utgjøre en forskjell.
 • Skru av lys og PC
  Vi er kanskje nøye med å skru av lysene når vi er hjemme, men det er enkelt å glemme det når vi er ute og reiser.
 • Spis mindre kjøtt
  Selv om dette tipset ikke er utelukkende reiserelatert, er det verdt å tenke på når du reiser også. Rødt kjøtt er nesten syv ganger så karbonintensivt å produsere som grønnsaker. Å kutte ut selv ett kjøttfokusert måltid i uken kan utgjøre en stor forskjell.
 • Spis (og drikk) lokalt
  Hurtigmat- og kjederestauranter har et høyere karbonavtrykk enn lokale spisesteder som bruker regionale råvarer. Når du støtter uavhengige kafeer og restauranter, bidrar du dessuten til den lokale økonomien, og du har mulighet til å få innsikt i den lokale kulturen. Du får sannsynligvis også en bedre reiseopplevelse.
 • Kjøp suvenirer fra en lokal kilde
  Vi kan tenke lokalt når det gjelder suvenirer også. Hvis du har lyst på et minne fra turen, kan du oppsøke lokale butikker i stedet for å kjøpe suvenirer i kjedebutikker eller på flyplassen. På denne måten kan du utgjøre en positiv forskjell og samtidig støtte lokalsamfunnet.

Hos Egencia kan vi hjelpe deg med å ta praktiske steg mot å utforme en bærekraftig reiseløsning som reduserer og kompenserer for karbonavtrykket. Du finner mer informasjon om Egencias tiltak for bærekraftige reiser her.

Var dette innholdet nyttig?
0

Er du på utkikk etter bedre løsninger for forretningsreiser? Kontakt oss.