Skip to main content

18 tips til miljøvennlige forretningsreiser

Posted: 09 April 2021
Man And Woman On Bikes With Reusable Cups

Reiser har en stor påvirkning på miljøet. I 2018 sto reisebransjen for ca. 8 % av verdens totale karbonutslipp. Hele bransjen jobber med å halvere dette tallet innen 2035 for å bidra i kampen mot klimaendringer, og dine reisende kan utgjøre en positiv forskjell i større grad enn de kanskje tror.

Dette er gode nyheter for dine reisende. I en undersøkelse utført av Publicis Sapient i april 2020, svarte 58 % at de tenker mer på miljøet og bærekraft nå enn de gjorde før COVID-19-pandemien.

Bærekraft er viktig for reisende, og det gjelder i enda større grad for dine yngre ansatte. Ved å hjelpe dem med å reise på en mer miljøvennlig måte og legge til rette for ansvarlige reiser, kan du motivere dem og gjøre dem fornøyde. Dette kan omfatte alt fra å leie energieffektive biler på reisen til å bytte til gjenbrukbart bestikk (ingen flere plastsugerør!).

Med tanke på det totale karbonavtrykket på en reise, finnes det noen åpenbare måter å redusere klimabelastningen på, som å unngå flyreiser når det er mulig. Men det finnes også andre mindre åpenbare valg som kan utgjøre en forskjell.

Det er også verdt å tenke på at bærekraft og ansvarlige reiser handler om mer enn miljøet. Det handler også om lokalsamfunn og mennesker. Forretningsreisende har muligheten til å utgjøre en positiv forskjell og støtte lokalbefolkningen, uansett hvor de reiser.

Her er 18 tips du kan dele med de reisende for å hjelpe dem med å redusere klimaavtrykket på forretningsreisene og gjøre dem til mer miljøbevisste reisende.

Planlegging av bærekraftige reiser

En mer bærekraftig reise begynner allerede i planleggingsfasen. Egencia hjelper reisende med å ta miljøvennlige valg, ved å vise dem karbonavtrykket for hver del av en reiserute i tillegg til ekte eksempler for å sette det i kontekst. Her er steg dine reisende kan følge når de planlegger, for å gjøre reisen mer bærekraftig.

 • Bestill en direkteflyvning
  Direkteflyvninger bruker mindre drivstoff enn flyvninger som tar av og letter flere ganger. En direkteflyvning med samme avreise- og ankomststed har dermed lavere karbonutslipp enn en flyvning med mellomlandinger.
 • Bestill tog i stedet for fly
  For kortere reiser bør reisende vurdere å bestille tog i stedet for fly. Tog har en brøkdel av karbonavtrykket til fly, og togstasjonene har ofte en praktisk beliggenhet i sentrum.
 • Lei en hybridbil eller elbil
  Hvis du må leie en bil, bør du vurdere bærekraftige alternativer som hybridbil eller elbil. Reisende kan finne disse alternativene under bestillingsprosessen på Egencia.
  Hvis du vil se flere måter å reise grønt på, kan du sjekke ut bloggen vår om alternativer for grønne forretningsreiser.
 • Vær strategisk i valget av hotell
  Hvis du har opprettet egne ikoner for å sette sammen en liste over hoteller med bærekraftfokus, kan dine reisende ta disse til hjelp når de skal velge hotell. De kan også velge et hotell i nærheten av bedriftens eller kundens kontor eller andre deler av virksomheten, slik at de kan gå eller ta kollektivtransport i stedet for å være avhengig av bil eller taxi for å komme seg dit de skal.
 • Pakk lett
  Når vi flyr, bidrar hver kilo med bagasje til økt drivstoffbruk. Reisende kan velge en lett koffert, eller pakke klær som er laget av lettere materialer. Å redusere vekten på bagasjen med 7 kg kan kutte karbonutslippene på en langdistanseflyvning med 36 kg, noe som grovt regnet tilsvarer å plante to trær.
 • Pakk toalettsaker i gjenbrukbare beholdere
  Småflasker med sjampo og balsam har en negativ miljøbelastning på flere måter. Plast er et karbonintensivt materiale og ødeleggende for miljøet. Forretningsreisende kan hjelpe ved å pakke tannbørste og toalettsaker i gjenbrukbare beholdere, slik at de slipper å bruke engangsartiklene som hotellene tilbyr. (Bonuspoeng for bruk av biologisk nedbrytbar såpe og sjampo!)
 • Bruk matbeholdere på nytt
  I stedet for å kjøpe en pose potetgull eller sjokolade i lite miljøvennlig innpakning, kan reisende pakke sin egen snacks i gjenbrukbare poser.
 • Alternativ bakketransport
  En samkjøringstjeneste som Uber eller Lyft i stedet for en taxi, gjør at karbonavtrykket fra transporten fordeles på flere personer. Kollektivtransport er et enda mer miljøvennlig valg. I disse dager kan man i flere byer også leie sykler, elsykler og scootere for å komme seg fra A til B.

Gjør oppholdet mer bærekraftig

Ansvarlige reiser behøver ikke å slutte når de reisende er framme på reisemålet. Her er 10 andre ting de kan gjøre for å redusere klimaavtrykket når de reiser.

 • Ta med en gjenbrukbar pose
  Med en gjenbrukbar pose i veska eller sekken slipper reisende å kjøpe en plastpose hver gang de handler noe på reisen. Det reduserer karbonavtrykket deres og forurensningen på reisemålet.
 • Ta med en vannflaske og kaffekopp
  Plastvannflasker er svært lite miljøvennlig. Det tar en kvart flaske olje å lage hver eneste plastflaske, og mengden olje det tar å lage et års forbruk av flaskevann, er nok til å forsyne 1,3 millioner biler med drivstoff i et år. Derfør bør du bytte ut engangsplast med gjenbrukbare flasker og kopper.
 • Gjenbrukbart bestikk
  De reisende har kanskje allerede kuttet ut plastvannflaskene, men har de tenkt på alt plastbestikket de bruker når de er ute og reiser? Reisende kan ta med sitt eget bestikk i bambus (mange slike bestikk har eget reiseetui) og vaske det i såpevann når de kommer tilbake til hotellet.
 • Gjenbrukbare sugerør
  Plastsugerør er en annen vanlig plastkilde. Reisende kan finne sugerør i metall eller bambus med et reiseetui og en rengjøringstråd som er enkle å pakke i en ryggsekk eller koffert.

Du kan vurdere å sette sammen en miljøvennlig reisepakke for dine forretningsreisende, med blant annet en gjenbrukbar vannflaske (det er et pluss hvis den også kan brukes som kaffekopp), et handlenett, bestikk og sugerør.

 • Velg «Vennligst ikke forstyrr»
  Vasking utgjør 16 % av et hotells vannforbruk. Reisende kan redusere miljøpåvirkningen sin under oppholdet betraktelig ved å takke nei til daglig vask av sengetøy og håndklær.
 • Skru av air conditioning
  Det kan være fristende å la air conditioningen eller varmen stå på hel/nb/barekraftige-forretningsreisere dagen, men det kan øke karbonutslippene. Varmeanlegg og kjølesystem utgjør 40–50 % av et hotells energiforbruk. Å oppfordre dine reisende til å skru dem av når de ikke er på rommet, og å åpne vinduet i stedet for å bruke air conditioning, kan utgjøre en forskjell.
 • Skru av lys og PC
  Vi er kanskje nøye med å skru av lysene når vi er hjemme, men det er enkelt å glemme det når vi er ute og reiser. Minn de reisende på å sjekke at de har skrudd av alle lys og all elektronikk før de forlater hotellrommet.
 • Spis mindre kjøtt
  Selv om dette tipset ikke er utelukkende reiserelatert, er det verdt å tenke på når du reiser også. Rødt kjøtt er nesten syv ganger så karbonintensivt å produsere som grønnsaker. Å kutte ut selv ett kjøttfokusert måltid i uken kan utgjøre en stor forskjell.
 • Spis (og drikk) lokalt
  Hurtigmat- og kjederestauranter har et høyere karbonavtrykk enn lokale spisesteder som bruker regionale råvarer. Når reisende støtter uavhengige kafeer og restauranter, bidrar de dessuten til den lokale økonomien.
 • Kjøp suvenirer fra en lokal kilde
  Vi kan tenke lokalt når det gjelder suvenirer også. Hvis de reisende har lyst på et minne fra turen, kan du foreslå at de besøker et lokalt marked i stedet for å handle i de vanlige suvenirbutikkene, slik som de man finner på flyplasser. På denne måten kan de utgjøre en positiv forskjell og samtidig støtte lokalsamfunnet.

Se hva annet vi gjør for å hjelpe deg med å oppnå grønnere forretningsreiser.

Vil du finne ut mer om forretningsreiseløsninger og bærekraft?